Financien

De impact van de Page Experience update op websitebouw

De digitale wereld is constant in beweging, en Google’s algoritme-updates zijn daar een perfect voorbeeld van. Een van de meest besproken updates in de afgelopen tijd is de Page Experience update. Maar wat betekent dit precies voor websitebouw en hoe kunnen we ons hier het beste op voorbereiden?

 

Wat is de page experience update?

De Page Experience update is een uitbreiding van Google’s focus op de gebruikerservaring van websites. Voorheen keek Google voornamelijk naar de inhoud van een website, maar met deze update wordt er ook gekeken naar hoe gebruikers de website ervaren. Dit omvat factoren zoals laadsnelheid, visuele stabiliteit en interactiviteit. Deze factoren worden samen de Core Web Vitals genoemd.

 

Core web vitals uitgelicht

De Core Web Vitals zijn een set van drie specifieke factoren die Google heeft geïdentificeerd als cruciaal voor de gebruikerservaring:

 

  • Largest Contentful Paint (LCP): Dit meet hoe snel de hoofdinhoud van een pagina laadt. Het is essentieel omdat bezoekers niet eeuwig willen wachten voordat ze de inhoud van een website kunnen zien.
  • First Input Delay (FID): Dit meet de reactietijd van een website. Het kijkt naar hoe lang het duurt voordat een gebruiker daadwerkelijk interactie kan hebben met een website na het klikken op een link of knop.
  • Cumulative Layout Shift (CLS): Dit gaat over de visuele stabiliteit van een website. Het meet hoe vaak gebruikers onverwachte layout-verschuivingen ervaren, wat kan leiden tot frustratie als ze per ongeluk op de verkeerde knop klikken.

 

Waarom is dit belangrijk voor websitebouwers?

Voor websitebouwers betekent dit dat er niet alleen rekening moet worden gehouden met het ontwerp en de inhoud van een website, maar ook met de technische aspecten die de gebruikerservaring beïnvloeden. Websites die niet voldoen aan de normen van Google’s Page Experience kunnen lager ranken in de zoekresultaten, wat kan leiden tot minder verkeer en uiteindelijk minder conversies.

 

Andere belangrijke signalen

Naast de Core Web Vitals zijn er ook andere signalen waar websitebouwers rekening mee moeten houden. Dit zijn onder andere mobielvriendelijkheid, veilig browsen, HTTPS-beveiliging en het vermijden van opdringerige interstitials (zoals pop-up advertenties). Deze factoren zijn al langer belangrijk voor Google, maar met de Page Experience update krijgen ze nog meer gewicht in het algoritme.

 

Tips voor een betere page experience

Om ervoor te zorgen dat je website voldoet aan de normen van de Page Experience update, zijn hier enkele tips:

 

  • Optimaliseer afbeeldingen en andere media om de laadsnelheid te verbeteren.
  • Zorg voor een responsief ontwerp dat zich aanpast aan verschillende apparaten en schermgroottes.
  • Vermijd het gebruik van opdringerige pop-ups of advertenties die de gebruikerservaring kunnen verstoren.
  • Zorg voor een veilige en beveiligde website met een SSL-certificaat.

 

Voorbereiden op de toekomst

De Page Experience update is een herinnering dat de gebruikerservaring centraal staat in de digitale wereld. Websitebouwers moeten niet alleen prachtige en informatieve websites maken, maar ook websites die snel, responsief en gebruiksvriendelijk zijn. Door nu actie te ondernemen en je website te optimaliseren, kun je ervoor zorgen dat je klaar bent voor de toekomst en blijft ranken in Google’s zoekresultaten.

 

Dit vind je misschien ook leuk...