ICT

Wat zijn goede IT monitoring oplossingen? 4 voorbeelden

Uw werkweek zit erop. Een mooi lang weekend voor de boeg. Het laatste wat u wilt is dat u in uw weekend zorgen hebt over de operatie op het werk. Wanneer u de IT monitoring goed heeft ingeregeld hoeft u zich inderdaad geen zorgen te maken. Maar wat zijn goede type IT monitoring oplossingen? We nemen er 4 type monitoring voor een optimale IT omgeving met u door in dit artikel.

Het belang van goede IT monitoring

Goede IT monitoring is een van de belangrijkste onderdelen als het gaat om een IT omgeving. Immers voorkomen is beter dan genezen. Mocht er plotseling toch een probleem ontstaan, dan kunt u direct dit in de monitoring terugzien. En dus actie ondernemen om de eventuele impact en schade zoveel mogelijk te voorkomen.

Daarnaast is het sowieso belangrijk om te weten wat u in huis hebt qua assets / apparaten in uw netwerk. BIj een klein netwerk is dit wellicht te overzien, maar naarmate het netwerk groeit niet. En als u niet weet wat er allemaal is aangesloten op het IP-adres van uw netwerk, dan is monitoring natuurlijk ook niet te doen.

4 type monitoring

Er zijn verschillende type monitoring:

  • Technische monitoring
  • Functionele monitoring
  • Ketenmonitoring
  • Security monitoring.

Hieronder leg ik u uit waarom deze type monitoring van belang zijn voor uw IT-omgeving.

Technische monitoring

De basis is vaak de technische monitoring. Wanneer de technische monitoring niet goed is ingericht kan dat er uiteindelijk voor zorgen dat u verstoringen mist. Of dat u niet volledig inzicht hebt in de omgeving. Technische monitoring maakt het u mogelijk om in te zien hoe elk individueel component in het netwerk zich gedraagt. Denk daarbij aan firewalls, servers, routers en zelfs printers. Er zijn veel IT monitoring oplossingen op de markt waarmee u op een correcte wijze de technische monitoring kunt inrichten.

Functionele monitoring

Alleen technische monitoring is niet voldoende. Technisch kan het netwerk er nog zo goed uitzien, maar als het niet naar werkt zoals het moet werken dan hebben uw gebruikers of klanten er ook niks aan. Functionele monitoring kan vaak met dezelfde tools uitgevoerd worden alleen haken ze wat dieper in op de applicatie. Het geeft u antwoord op vragen als ‘Werkt mijn berichtenstroom van Applicatie 1 naar Applicatie 2 wel?’ of ‘Accepteert Applicatie 3 wel gebruikers? En kunnen zijn wel goed inloggen op mijn applicatie? Een dashboard waarin dit alles in één oogopslag te zien is, is dan wel zo fijn.

Ketenmonitoring

Door technische monitoring en functionele monitoring met elkaar te kunnen combineren kunt u een groot gedeelte van de ketenmonitoring inrichten. Dit wordt ook wel end-to-end monitoring genoemd. Een keten is bijvoorbeeld van eindgebruiker tot aan PLC bijvoorbeeld. Door de gehele keten in kaart te hebben en in de gaten te houden, heeft u volledig inzicht of een gebruiker kan doen wat deze zou moeten doen. Dit dus met hulp van een dashboard waarin het technisch en functioneel het hele landschap is weergegeven.

Security monitoring

Tot slot de beveiliging. Minstens zo belangrijk als de vorige monitoringsoplossingen. Met security monitoring bent u in staat om aanvallen of datalekken inzichtelijk te hebben en in een vroeg stadium actie te ondernemen. Zo’n systeem wordt ook wel SIEM genoemd. SIEM staat voor Security Information and Event Management. Het verzamelt en analyseert gegevens van uw complete IT- en OT landschap. Zijn er afwijkingen? Dan zal dit systeem reageren. Het kan dan gaan om een reactie door het afgeven van een alert aan de ketenmonitoring. Maar u kunt het ook zo inrichten dat het systeem het IP-adres blokkeert dat een aanval probeert uit te voeren, om zo toekomstige pogingen te blokkeren.

Goede monitoringsoplossingen biedt volledig zicht op je IT omgeving

Door alle goede type monitoringsoplossingen te combineren heeft u in één oogopslag zicht op de volledige IT en OT omgeving. Hoe het functioneert, of het veilig is. Op die manier heeft u altijd een zorgeloos weekend want alles is geregeld.

Dit vind je misschien ook leuk...