Ondernemen

Een goed uitgeruste RIB als reddingsboot

Waarom heb je een goed uitgeruste RIB als reddingsboot nodig? Die vraag is simpel te beantwoorden en dat gaan we ook met onze blog doen! Een reddingsboot heb je in verschillende vormen en maten en de keuze die je maakt is afhankelijk van de werkzaamheden die je moet verrichten. Ben je bijvoorbeeld actief als hulpverlener tijdens het sportevenement op het water of moet je patrouilleren in een recreatiegebied? Je hebt in ieder geval een wendbare, stabiele en bovenal een snelle boot nodig. Die ook alle materialen aan boord heeft om hulp te kunnen verlenen! Dat houdt dus ook in dat je aan een traditionele rubberboot met een motor simpelweg niet genoeg hebt.

Rigid Inflatable Boat of Rigid Hulled Inflatable Boat huren?

Er zijn twee termen die je tegenkomt als je op zoek gaat naar het huren van een reddingsboot. RIB en RHIB. Wees gerust, want alleen de naam is anders. Het zijn namelijk dezelfde boten. Het zijn beide speciale motorboten met een stevige vloer voor stabiliteit en die ook nog eens goed wendbaar en snel zijn. Dat heeft vooral te maken met de krachtige motor, maar ook met het feit dat een RIB een bodem van aluminium of polyester heeft. Ook de tube is een stuk steviger dan die van een traditionele rubberboot. RIB staat voor Rigid Inflatable Boat en Rigid Hulled Inflatable Boat. De term RHIB wordt vaker gebruikt in de Verenigde Staten, maar vrijwel alle Nederlandse verhuurders gebruiken de term RIB. 

Wat bedoelen we met een goed uitgeruste reddingsboot?

Een goed uitgeruste reddingsboot heeft meer dan alleen voldoende ruimte en snelheid. Denk bijvoorbeeld aan een handig navigatielicht, een marifoon en een oranje zwaailicht. Een zwaailicht is handig, zodat mensen in nood de boot makkelijker kunnen identificeren, maar het dient ook als waarschuwing voor de overige scheepvaart. Die bij het zwaailicht moeten uitwijken en vaart moeten minderen. Andere zaken die cruciaal zijn op de boot zijn bijvoorbeeld een complete EHBO-doos, een brandblussers en peddels. Vooral als de motor tijdens een reddingsactie niet gebruikt kunnen worden zijn peddels een must.

Waarom een reddingsboot huren?

Waarom zou je een reddingsboot huren? Goede vraag en het antwoord is dus relatief simpel. Voor semi-professioneel en professioneel gebruik heb je in ieder geval een goede, stevige en vooral betrouwbare boot nodig. Een RIB biedt dan uitkomst en de boot is ook in te zetten bij uiteenlopende klussen en werkzaamheden aan of op het water. Denk dan aan scheepvaartbegeleiding, patrouilleren, toezicht houden, inspecties uitvoeren en reddingswerkzaamheden. Maar een RIB is ook handig als je foto- of filmopnamen op het water moet maken of als je bijvoorbeeld een bouwbedrijf moet ondersteunen bij werkzaamheden aan bruggen en sluizen.

Huur een schipper in

Voor het besturen van een reddingsboot heb je doorgaans een vaarbewijs nodig. Of je een vaarbewijs nodig hebt is afhankelijk van het water waarop je wil varen en de lengte en het vermogen van de boot. Heb je geen geldig vaarbewijs of mag je met jouw vaarbewijs niet in het water waar je moet werken varen? Dan kun je het beste een RIB met schipper huren. De schipper kent de boot en heeft ook alle benodigde papieren op zak om de reddingsboot te mogen besturen. Je kunt ook zelf een vaarbewijs halen, maar in verband met de tijdnood is het soms handiger om voor een ervaren schipper te kiezen. Veel verhuurbedrijven van RIB’s bieden deze optie aan.

Dit vind je misschien ook leuk...