Met een gewone marketingstrategie bent u wellicht al bekend: reclame op tv, radio of billboards. Dit soort reclame is efficiënt, maar vandaag de dag volstaat het niet meer om enkel offline aanwezig zijn. Online marketing is onmisbaar geworden voor elk bedrijf. We brengen allemaal meer tijd door online, dus is het belangrijk dat jouw product ook online zichtbaar is. Wij nemen je mee in de wereld van digitale marketing.
Wat houdt digitale marketing in?
Door middel van digitale marketing leer je online je klanten kennismaken met jouw product of dienst. Er zijn drie manieren waarop je klanten in contact kan laten komen met je producten. Paid media zijn kanalen waarop je adverteert tegen betaling, zoals Google Ads. Owned media is reclame maken via je eigen kanalen, zoals je Facebook- of Instagram-account. SEO, ofwel Search Engine Optimization, maakt ook deel uit van owned media want door zelf relevante content te plaatsen, leid je potentiële klanten naar je website. Hoe relevanter de content op je website, hoe hoger de site zal ranken in Google en hoe makkelijker jij gevonden wordt door prospects die op zoek zijn naar een product als het jouwe. Tot slot is er ook earned media, de krachtigste van de drie, maar ook de moeilijkste. Het gaat hier over mond-tot-mondreclame of free publicity, bijvoorbeeld in de vorm van een krantenartikel.
SEO vs. SEA
Een goede website met relevante content is een eerste stap in de juiste richting. Maar wil je écht gezien worden online, dan moet je SEA optimaliseren en naast standaard advertenties op Google ook nieuwe soorten, zoals Google Shopping, integreren. Zoekmachinemarketing omvat zowel SEO als SEA, maar bij SEA – ofwel Search Engine Advertising – betaal je geld om helemaal bovenaan in Google te staan en zo maximaal zichtbaar te zijn. Deze advertentie is gekoppeld aan een woord of woordgroep waar een potentiële klant naar zoekt. Besluit je in te zetten op SEA, dan heb je de kosten zelf in de hand. SEA is vooral doeltreffend op korte termijn, terwijl SEO eerder een langetermijnproject is. Bij SEA krijgt het verkeer naar je website een ferme push zolang je bovenaan in Google staat, en dus betaalt voor de advertentie. Is de advertentie afgelopen, dan zal je zien dat het verkeer sterk daalt. Bij SEO zorg je er op een organische manier voor dat je hoger rankt in Google. Eenmaal je die plek bereikt hebt, blijf je daar ook een tijdje hangen.
Keywords zijn key
Heb je beslist om een SEO- of SEA-traject aan te gaan? Bepaal dan in eerste instantie via welke keywords je gevonden wil worden. Er zijn een aantal onderzoekstools waarmee je kan uitvissen welke keywords je best selecteert om zo goed mogelijk gevonden te worden. Die keywords bepaal je in functie van je doelgroep. Concrete tools voor een zoekwoordanalyse zijn Ahrefs, Google Trends, Twitter Search, etc.